Hírek, aktuális / A sajtótájékoztató részletei

2020-06-09 20:00
Žiga Mravljak lesz az Egis Körmend vezetőedzője
 
Csapatunk a mai napon sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 33 éves szlovén szakember személyében találta meg új vezetőedzőjét.
Az eseményen részt vett Bebes István, Körmend Város polgármestere, Hajba Ádám az Egis Körmend ügyvezetője és Žiga Mravljak, az új vezetőedző.


 
Žiga Mravljak 2016 végén érkezett először Körmendre, hogy Hencsey Tamás mellett segítse az akkori vezetőedző, a szintén szlovén Gasper Potocnik munkáját. Távozásukat követően Szlovéniában, az Olimpija Ljubljana keretein belül dolgozott, számos korosztályos sikert elérve. Majd 2019 nyarán visszatért városunkba, hogy a Matthias Zollner által vezetett szakmai stábban dolgozzon. Egyrészt másodedzői feladatokat látott el, másrészt ő irányította a klub ifjúsági programját, amelynek keretében számos fiatal került Körmendre, akik a korábban is itt nevelkedett játékosokkal együtt ígéretes alapot jelenthetnek a klub számára a következő esztendőkre.
Miután Matthias Zollner távozott a csapattól, szükség volt egy olyan szakemberre, aki tovább viheti a magas színvonalú szakmai munkát.
Žiga Mravljak jól ismeri a játékoskeretet, a klub mindennapi életét és van már vezetőedzői tapasztalata is, ezért kézenfekvő volt, hogy ő irányítsa tovább a szakmai munkát.
Žiga Mravljak a megállapodással három szezonra kötelezte el magát az Egis Körmendhez.
 
A klub ügyvezetője, Hajba Ádám a tájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt hónapok gazdasági visszaesése nem csak a társadalmat, de a sport szereplőit is nehéz helyzetbe hozta. A város és a fő támogató, az Egis Gyógyszergyár Zrt., valamit további segítők odaadása nélkül ez a sajtótájékoztató sem jöhetett volna létre.
 
Bebes István erre reagálva elmondta, hogy Körmendnek vannak nagyon fontos, stratégiai pontjai. Ezek közül kettőt kiemelt, amelyeket országszerte ismerhetnek az emberek. Az egyik az épített környezet, a Batthyány család öröksége, amely folyamatosan nyeri vissza a régi fényét. A másik pedig, amely szintén hozzá nőtt a városhoz és komoly időt élt meg igazi Vas megyei értékként: Ez a körmendi kosárlabda.
Ennek pedig mindig komoly hátteret kell biztosítani. – mondta a polgármester. Az elmúlt időszak nehézségei mindenki számára gondot jelentenek, de azért vagyunk, hogy példát mutassunk, legyőzzük a nehézségeket, hogy folytatni tudjuk a munkát. – mondta Bebes István. Ezért, amikor a klub ügyvezetője a városhoz fordult, akkor egyrészt felvették a kapcsolatot a csapat stratégiai támogatóival, kiemelten a névadó szponzorral, az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel, illetve a város részéről is segítségükről biztosították a klubot. A polgármester köszönetet mondott a képviselőtestületnek, a döntéshozóknak, hogy ezt sikerült elérni és megköszönte a szurkolók türelemét is, hiszen őket is kár érte azzal, hogy az ismert okok miatt félbeszakadt a szezon.
Mint mondta, az ügyvezetéssel folytatott egyeztetéseken kihangsúlyozták, hogy az előző idényben megkezdett ifjúsági programot folytatni kell, erre nagy hangsúlyt kell fektetni. Ezt kiemelten kérték a klub irányítóitól, hiszen az utánpótlás bajnokságokban komoly eredményeket mutatott fel a klub, nem csak a csapatjáték, de az egyéni képzés területén is.
Ehhez a munkához komoly segítséget adnak az emblematikus, tapasztalt játékosok, mint Ferencz Csaba, vagy Tóth Norbert. A polgármester hangsúlyozta, hogy a versenysport támogatottsága várhatóan 30-40 százalékkal csökken a gazdasági helyzet megváltozása miatt, de ehhez mérten is mindent meg fog tenni a város azért, hogy biztosítsák a kitűzött célok feltételeit. Akár a körmendi fejlesztések, akár a klub működése tekintetében.
 
Hajba Ádám elmondta, hogy a klub nem tervezte új vezetőedző bemutatását, hiszen Matthias Zollnerrel kívánták folytatni hosszabb távon a fiatalok beépítésével járó munkát, de ez a legutolsó pillanatban meghiúsult. Mint mondta, ebben a helyzetben új vezetőedzőt kellett keresni. Elsősorban külföldi szakemberekben gondolkoztak, és képben volt Žiga Mravljak is, akire végül a korábbi szerepvállalása valamint a Ljubljanában elvégzett eredményes nevelőmunkája okán esett a választás.
Hosszas tárgyalások után három esztendőre állapodtak meg a felek, amely alatt az lesz a cél, hogy a tavaly megkezdett fejlesztő munkára alapozva, évről évre kevesebb idegenlégióssal építsenek eredményes, ütőképes csapatot.
 
Žiga Mravljak köszönetet mondott a lehetőségért, amelyet a klub vezetőitől kapott, hogy ezen a napon az Egis Körmend új vezetőedzőjeként mutathatják be. Mint mondta, amikor először érkezett ide, a 2016-17-es szezonban, már akkor az álmai között szerepelt, hogy egyszer a csapat vezetőedzője legyen. Épp ezért nagyon hálás, hogy egy ilyen nagy múltú, erős csapattal és fantasztikus szurkolókkal rendelkező klubnál ez a mai napon megvalósulhatott. Minden tudásával azon lesz, hogy az Egis Körmend sikeres legyen a következő idényekben. – mondta az újdonsült vezetőedző.
Mint már elhangzott, a fiatalok fejlesztése, felnőtt csapatba való beépítése lesz a legfontosabb célunk. Ehhez a következő hetekben felépítjük az edzői stábot, és felépítjük a csapatot, hogy képes legyen kemény munkát végezni, hogy minden nap, minden edzésen előrébb léphessünk, fejlődhessünk és a meccsnapokon kiszolgálhassuk a fantasztikus közönségünket. – mondta Žiga Mravljak, aki hangsúlyozta, hogy már nagyon szeretne dolgozni, újra a pályán lenni a játékosokkal.
 
Hajba Ádám hozzátette: Bár kézenfekvő lenne, hogy Patai Benjamin vegye át a másodedzői posztot, de a fiatalokkal való munka folyamatossága érdekében ő a korábban megkezdett tevékenységét viszi tovább, a másodedzői posztra pedig új szakembert keresnek.
 
A felek ellátták kézjegyükkel a vezetőedzői szerződést, majd újságírói kérdésre Bebes István elmondta, hogy a jelen helyzetben csak ott nem érzik meg a koronavírus okozta gazdasági visszaesést, ahol nagyon erős, nagyváros áll a csapat mögött, vagy ahol éppen aranybányát találtak. Körmend nincsen birtokában egy ilyen aranybányának, ezért realitás, hogy 30-40 százalékkal vissza fog esni a csapat költségvetése. Ugyanakkor, mint fogalmazott, a körmendi kosárlabda történetében volt már olyan időszak, amikor alacsonyabb összegből gazdálkodva is sikerült eredményeket elérni. Nagyon komoly és határozott munkával lehet ezt pótolni. – mondta a polgármester. A visszautat még senki nem látja pontosan, de ő hosszú időre, 5-8 éves időszakra számít, amíg vissza lehet térni a korábbi költségvetéshez.
 
Szintén kérdésre válaszolva Hajba Ádám elmondta, hogy a következő szezonban csak egy darabig lesz öt idegenlégiósa a csapatnak. Ez úgy lehetséges, hogy a tehetséges fiatal, Balogh Máté még külföldiként kezdi meg a szezont a felnőttek között, de idény közben –a magyar állampolgársága mellé –  megszerzi majd a kosárlabdamagyar státuszt is. Ezt követően négy idegenlégióssal folytatja majd a munkát a csapat. A következő szezonokban pedig folyamatosan szeretnék csökkenteni a külföldiek számát a játékoskeretben.
Németh Zsolt

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink