Hírek, aktuális / A rózsaszín csekken teljesíteni kívánt adófizetések következményei

2019-06-30 10:59:00
A rózsaszín csekken teljesíteni kívánt adófizetések következményei

A NAV arra hívja fel ügyfeleinek figyelmét, hogy adófizetési kötelezettségüknek ne belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tegyenek eleget, tekintettel arra, hogy e fizetési mód nem tartozik a 465/2017. (XII. 28.) Kormányrendeletben (a továbbiakban. Korm. rendelet) meghatározott lehetséges adófizetési módok közé, illetve az az adó megfizetésére nem alkalmas.


Az adóhatóság által nyilvántartott adót (az állami adó- és vámhatóság vonatkozásában ideértve a vámot és az egyéb fizetési kötelezettséget is) az adózónak adónként, kötelezettségenként a megfelelő, a kincstár által létrehozott számlára kell megfizetnie oly módon, hogy a befizető adózó egyértelműen beazonosítható legyen. E feltételeknek a NAV címére belföldi postautalványon megküldött pénzösszeg nem felel meg.
A Magyar Posta Zrt. a rózsaszín csekken a NAV címére teljesített befizetéseket a feladó részére visszafizeti, így ezen esetekben az adó megfizetése – az adózói szándék ellenére – nem teljesül. Ez megalapozza a befizetés nem teljesítéséhez, illetve késedelméhez kapcsolódó jogkövetkezmények alkalmazását.

A fenti Korm. rendelet szerint az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott adót a következő fizetési módokkal teljesíthetik:
•    A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással.
•    A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással.
•    Az adózó – pénzforgalmi számlanyitási kötelezettségétől függetlenül – az állami adó- és vámhatóság felé fennálló fizetési kötelezettségét a lentiekben foglaltak szerint elektronikus fizetéssel is teljesítheti.
•    Az adózó az állami adó- és vámhatóságnál fennálló fizetési kötelezettségét – ide nem értve a végrehajtói letéti számlára történő fizetést – Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (a továbbiakban: EFER) keresztül átutalással is teljesítheti az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató házibank felületén keresztül.

A fizetési mód kizárólag az eBEV-EFER felületen keresztül érhető el, a fizetés indításának további előfeltétele, hogy az érintett adózó vagy képviselője rendelkezzen ügyfélkapus regisztrációval, valamint az érintett menüpontok eléréséhez szükséges, megfelelő jogosultsággal. A fizetési módhoz jelenleg a pénzforgalmi szolgáltatók szűkebb köre (MKB Bank Zrt., Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. [korábban: FHB Bank Zrt.], UniCredit Bank Hungary Zrt.) csatlakozott.
A természetes személy adózó az állami adó- és vámhatóságnál fennálló fizetési kötelezettségét – ide nem értve a végrehajtói letéti számlára történő fizetést – EFER-en keresztül POS terminál útján vagy internetes felületen (VPOS) történő bankkártyás fizetéssel is teljesítheti.

        A nem természetes személy adózó:
    a) az eljárási illeték,
    b) az állami adó- és vámhatóságnál kezdeményezett eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj,
    c) az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációs díj,
    d) az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher-
    e) a közúti közlekedésről szóló törvény alapján az állami adó- és vámhatóság által kiszabott bírság, és
    f) tételes elszámolású
fizetési kötelezettségét EFER-en keresztül POS terminál útján vagy interneten (VPOS) történő bankkártyás fizetéssel is teljesítheti.
Az e) és f) pontok szerinti esetben az adózónak fizetési kötelezettségét a határozat (iktató) számának megjelölésével kell teljesítenie.

        Az adózó – ha végrehajtási eljárás alatt áll – a végrehajtói letéti számlára történő befizetés vonatkozásában az állami adó- és vámhatóság felé fennálló fizetési kötelezettségét EFER-en keresztül POS terminál útján történő bankkártyás fizetéssel is teljesítheti.

        Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti csoportos adóalanyiság esetén a bankkártyával bonyolított fizetési műveletet a csoportképviselőn kívül a csoport bármely más tagja is teljesítheti.
Kérik, hogy a fizetés módját az előzőekben meghatározottak közül válasszák ki, és fizetési kötelezettségüknek rendszeresen, a jogszabályi rendelkezések szerinti határidőben a megfelelő számlaszám javára tegyenek eleget.

Forrás: NAV

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink