Hírek, aktuális / A pályaorientáció került a fókuszba a Dél-vasi Paktum Körmenden rendezett diákfórumán

2020-03-24 11:24:47
A pályaorientáció került a fókuszba a Dél-vasi Paktum Körmenden rendezett diákfórumán

Egy Vasvár Város Önkormányzata által vezetett konzorcium támogatást nyert három járást, a vasvárit, körmendit és szentgotthárdit lefedő „Dél-Vas Megyei gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztési együttműködés” létrehozására és működtetésére.


 Ennek keretében szerveztek diákfórumot Körmenden, az SZMSZC Rázsó Imre Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A többi közt a pályaorientáció került fókuszba a rendezvényen. Végzős diákok hallgatták meg az előadást. A projekt Körmendért és Vasvárért felelős mentora, Papp-Felber Anita a paktumokról szólva bemutatta azt a hálózatot, amely a megyét lefedve működik és amelynek része a dél-vasi is. Cél a munkaadó és a munkavállaló egymásra találásának támogatása, segítségnyújtás a képzések, támogatások népszerűsítésében, önéletrajzírásban.


AZ ÖNÉLETRAJZ ALAPDOKUMENTUM LEGYEN
Az önéletrajzírás kapcsán a mentor azt tanácsolta hallgatóságának: Mindenképpen legyen egy kész változat kéznél mindig, hogy egy kedvező állásajánlatra azonnal lehessen reagálni. A mentor hangsúlyozta: Amennyiben a diákok az iskola befejezése után nem tudnak elhelyezkedni, vagy bármi elakadás történik a munkaerőpiacon a munkakaresésükben, a paktum iroda és a mentorok biztosan tudnak segíteni, hisz a program decemberig tart majd. Egy feltételnek kell megfelelniük, mielőtt a mentor segítségét kérnék. Regisztrált álláskeresőnek kell lenniük. A munkaerőpiacra lépésnél, de már előtte is a legfontosabb, hogy önéletrajza legyen a munkakeresőnek. Az önéletrajz alapdokumentum, amelynek állandóan kéznél kell lennie és rendszeres frissítése is szükséges. Az interneten sok önéletrajzi mintadokumentum van. Amennyiben valaki nem tudna dönteni, melyiket válassza, vagy milyen tartalommal töltse meg, ehhez is kérhetik a paktum munkatársainak tanácsait. Papp-Felber Anita szerint nagyon fontos, hogy az önéletrajzba a diákmunkás heteket, hónapokat is be lehet, sőt kell írni munkatapasztalatként. Nem érdemes ezt a rubrikát sem üresen hagyni, ha valaki dolgozott már a nyári szünidőben vagy szakmai gyakorlatként valahol diákként.
A motivációs levél kontra kísérő levél kérdése is előkerült az előadáson. Papp-Felber Anita tanácsa az, hogy kísérőlevél, néhány ajánló mondattal kerüljön az önéletrajz mellé. Azonban a motivációs levél manapság már nem divatos a munkáltatók körében. Csak akkor adjuk be, ha kimondottan kérnek ilyet az önéletrajz mellé. A kísérő levél ma a közkedveltebb a munkáltatók részéről is.


AZ ÁLLÁSKERESÉSBEN A KREATIVITÁSNAK, KAPCSOLATOKNAK IS SZEREPE LEHET
Az álláskeresés kapcsán Papp-Felber Anita a diákoknak azt javasolta, hogy a kormányhivatalokkal, így a körmendivel is érdemes állandó kapcsolatot tartaniuk, hiszen minden fontos munkaerőpiaci szolgáltatás, támogatás, állásinformáció náluk érhető el. A mentor elmondta: ha valaki diákként látja is céljait, attól még felmerülhet benne a kérdés, hogy mi a legoptimálisabb választás a továbbtanulásban. A paktum a célok pontosabb körülhatárolásában, pályaorientációban, de álláskeresésben is tud segíteni mindenkinek. Ugyancsak érdemes a paktum helyi mentorát felkeresni azért, mert személyre szabottan tud segíteni a munkát keresőknek illetve az állásváltoztatást fontolgatóknak. Szabad állások tekintetében a kormányhivatal minden álláshirdetése, valamint további informális ajánlatok a paktum információs rendszerébe is befutnak. Nem csak a munkaügyi hivatal részéről rendelkeznek komplex munkaügyi információkkal, hanem vállalkozások, cégek is megkeresik őket, hogy ajánljanak számukra megbízható embert. A mentor kiemelte: Az egyik legfontosabb dolog a megbízhatóság ma a munkaerő-piacon.
Papp-Felber Anita beszélt a munkavállalás kapcsán a vállalkozói tanácsadási tevékenységükről. Aki elég bátor hozzá, fél évig kipróbálhatja a munkaerő-piacon, hogy milyen vállalkozónak lenni, ötletei, kapacitásai keresettek-e a mai keresleti-kínálati piacon. Bátorságról írtunk, de tulajdonképpen ebben sincs vesztenivaló. A mentor segít üzleti tervet készíteni, a marketingben is jó ötletekkel szolgál. A próba vállalkozás fél éves támogatást kap a minimálbér mértékéig és nincs további fenntartási kötelezettség ezzel kapcsolatban. A mentor kitért ezen kívül más pályaorientációs segítségre és azoknak az állami támogatásoknak az előnyeire, amelyet a munkáltató kaphat a kormányhivatal foglakoztatási osztályán keresztül a munkavállaló után. A képzésekről is szó esett. A paktum legutóbb raktáros, targoncás, bérügyi ügyintézős képzési ajánlatot tudott adni munkakeresőinek. De a kormányhivatalnál is állandóan érdemes érdeklődni az éppen aktuális és futó, illetve meghirdetendő képzésekről, ha valaki szakmát szerezne. Papp-Felber Anita a kapcsolatok jelentőségére is felhívta a figyelmet. Nem lehet tudni, melyik kapcsolatból mi lesz. A kormányhivatali, a paktummal kötött ismeretség is válhat munkahelyet termő fontos kapcsolattá a diákoknak. „Ápoljátok a jó kapcsolatokat!”-tanácsolta a mentor.


MINT EGY IGAZI PIACON - ELADÓ A MUNKAKERESŐ ,VEVŐ A MUNKÁLTATÓ
Papp-Felber Anita az állásbörzék jelentőségéről is beszélt, amelyekből nemsokára épp lesz is majd Körmenden, Vasváron is. Érdemes egy ilyen börzét meglátogatni, amely úgy működik, mint egy igazi piac: Eladó a munkakereső, vevő a munkáltató. Egy a fontos:Mindenki legyen tisztában a képességeivel, munkaerőpiaci értékeivel és tudja pontosan, mit akar. A mentor a körmendi középiskolásokat arról is kérdezte, ki akar továbbtanulni és ki akar rögtön a munkaerőpiacra lépni. Saját példáját is elmesélte. Véleménye szerint 14 vagy 18 éves korban nem egyszerű eldönteni, ki mivel foglalkozna szívesen életében. Ő is szociálpedagógusként végzett és 30 éves korában döntött úgy: mást próbál ki, biokertész szakmát sajátított el. „Sohasem késő váltani!”-volt a mentor üzenete a diákok felé. Az önismeret segít a legjobban a jó úton elindulni, vagy jóra váltani. Ennek megszerzéséhez szintén segítő kezet tud nyújtani a paktum program. Így könnyebb lehet a pályaválasztás, a munkaerőpiacra való kilépés. De az nagyon fontos, hogy legyen mindenki tisztában vele, mi az amit szeretne. A tudás, az akarat, a motiváció nagyon fontos a célok eléréséhez. Soha nincs késő tanulni. Akarni kell a célt, látni kell, mit akarunk a jövőben elérni. Ez a titok egy jó pályaválasztáshoz. A paktum az önismerethez, a pályaválasztáshoz pályaorientációs teszt kitöltését kínálja, segít ezeket kiértékelni. A szakember az állásbörze meglátogatása mellett arra biztatta hallgatóit, hogy érdemes üzemlátogatáson is részt venni, hogy az ember előre képet kapjon leendő vagy lehetséges munkahelyéről. Dolgozni sokszor stresszel jár, épp ezért nem mindegy, hol töltjük el a nyolc órás munkaidőnket naponta.
A munkaerőpiacon tehát eladók, vevők vannak. Fontos a talpraesettség és fontos az ismeretség. Ha nem keres épp munkatársat egy cég, de ott szeretnénk dolgozni, akkor is érdemes elküldeni az önéletrajzot, illetve a HR-est felkeresni és így képbe kerülni a munkáltatónál. Sokszor vezetett már ez a bátorság, kreativitás sikerhez.


KEZETEKBEN AZ ÉLETETEK

A szakember arra buzdította hallgatóságát végül, hogy tekintsék pozitívan a közeljövőben velük történő változásokat. Végzős diákként új életet kezdhetnek, pontosabban elkezdik felnőtt életüket. Azt kezdhetnek az életükkel, amit csak akarnak. Ez nagyon inspiráló érzés lehet. „Kezetekbe az életetek! Ez jó! Új közösségbe kerülni is jó. Tapasztalatot, önismeretet lehet ezáltal szerezni. Többek lesztek tőle!”- mondta még Papp-Felber Anita, aki végül újra hangsúlyozta: a Dél- vasi Paktum mentori szolgáltatása bárki által kérhető, aki regisztrált álláskereső, egészen decemberig Körmenden és Vasváron is.

A cikk a Dél-vas megyei gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztési együttműködés a helyi gazdaságfejlesztés szolgálatában top-5.1.2-15-vs1-2016-00001 számú pályázat programját mutatta be.


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink