Hírek, aktuális / A MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ tervei a 2017/18-as évadban

2017-08-31 09:36:38
A MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ tervei a 2017/18-as évadban


őszi bemutatóink
  1. Batu-tá kalandjai
Író-Rendező: Kovács Géza
Tervező: Majoros Gyula
Zene: Kiss Dávid
Játssza: Kőmíves Csongor
Bemutató: 2017. szeptember 3. (Hang-Tér-Kép)


Ismeritek-e Vitéz Lászlót? Hát persze, hogy igen! Ki ne ismerné őt? Azt tudjátok-e, hogy van a távoli Afrikában egy unokatestvére, akit úgy hívnak, Batu-tá. Sok mindenben hasonlítanak egymásra. A legfontosabban is, hogy jöhetnek paradicsompofájú ördögök, lisztesképű szellemek, ők nem ijednek meg egyiktől sem. Abban is hasonlítanak, hogy Batu-tát is a nagymamucikája indította útra, hogy keressen munkát, álljon végre saját lábára. Így hát elindul ez a piros sipkás fickó szerencsét próbálni messze vidékekre, ahol izgalmas kalandok várják…



 
  1. Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) – a Kőszegi Várszínházzal közös előadás
Rendező: Szenteczki Zita
Tervező: Bartal Kiss Rita
Dramaturg: Kautzky-Dallos Máté
Zene: Tarr Bernadett
Szereplők: Kovács Bálint, Dénes Emőke mv.
Bemutató Kőszegen: 2017.06.26.
Bemutató Szombathelyen: 2017.09.10.


Elképzelted már, milyen igazán, nagyon, egészen kicsi-kicsinek lenni? Dániel András meséjének szereplői egy szemünk számára alig látható világban élnek, azonban most először megmutatják magukat a nagyközönségnek! Lakódiójukat éppen a Mesebolt színpadára tette le a szél, csak hogy megelevenedjen előttünk a világ legkisebb házaspárjának egy nem is annyira mindennapi mindennapja. Nem kisebb dolgokra lehet számítani, mint egy igazi piaci sárkányra, egy egészen új Holdra, sőt, még a gombócevés világrekordja is megdőlni látszik (de ígérjük, hogy egy gombócnak sem esik közben bántódása)! A szerző köteteiben már megjelent történetek újabbakkal bővülnek, hogy egy egész estés utazásra hívják nem csak a legkisebbeket, de a legnagyobbakat is!



 
  1. Fazekas Mihály: Lúdas Matyi - A Mesebolt Bábszínház és a Természetes Vészek Közhasznú Egyesület közös produkciója


Rendező: Veres András
Tervező: Szűcs Edit és Árvai György
Zeneszerző: Darvas Benedek, Ádám Rita
Író: Szálinger Balázs
Szereplők: Császár Erika, Kovács Bálint, Janicsek Péter mv., Gyurkovics Zsófia, Gelányi Bence mv.
Bemutató: 2017. november 26.


Fazekas Mihály halhatatlan alkotását mindenki ismeri, Matyi alakját felnőtt és gyerek egyaránt régi ismerősként tartja számon. A ravasz legény és a kapzsi földesúr, Döbrögi története a magyar irodalom egyik legbecsesebb kincse.
A Mesebolt Bábszínház új előadása bábokkal, maszkokkal kelti életre a jól ismert szereplőket, sok zenével és kalanddal.
Az igazságtalanul megbotoztatott Lúdas Matyi nem hagyja annyiban a sértést. Végigizgulhatjuk, hogyan szedi rá hősünk a magát törvény felettinek tartó zsarnokot, és hogyan szolgáltat igazságot, háromszor is egymás után, hiszen megígérte Döbröginek: „Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!”



 
  1. Papírvarázs – pöttöm-színházi előadás
Rendező: H. Nagy Katalin
Tervező: Trifusz Péter
Szereplők: Gyurkovics Zsófia, Kovács Bálint
Bemutató: 2017. október 1.

 
  1. Vaclav Ctvrtek: Rumcájsz
Rendező: Kovács Géza
Tervező: Trifusz Péter
Dramaturg: Szász Ilona
Szereplők: Császár Erika, Fritz Attila, Kőmíves Csongor, Varga Bori
Bemutató: 2017. október 22.


Rumcájszt, a becsületes jičini cipészmestert, a polgármesteri láb megsértése miatt száműzik a Řaholec-erdőbe. Zsiványöltözetben, csálé kalappal a fején, övében pisztollyal beköltözik egy barlangba. A Rejtek-adó erdő lakói (tündérek, manók, csodás állatok) befogadják és táplálják a segítőkész útonállót.
Feleségül veszi a talpraesett és szorgalmas Mankát, gyermekük is születik, Csibészke. Vajon sikerül csínytevéseikkel, kalandjaikkal, egymást támogatva igazságot szolgáltatni a szegényeknek? Rendet teremteni a császári udvart majmoló gróf és felesége által feje tetejére állított világban?
Van-e bátorságuk ezért akár a poklot is megjárni?
A vidám és kalandos történet során a néző elgondolkodhat arról is, mi a becsület, az együttérzés és mi az igazi gazdagság.
Előadásunkat a világhírű Václáv Čtvrtek meséiből válogatva álmodtuk bábszínpadra.



 
  1. Ágoston – avagy egér a felhők között – A Ziránó Színházzal közös előadás
Rendező: Kovács Géza
Tervező: Grosschmid Erik
Írta: Veres András
Szereplők: Varga Péter, Pfeifer Zsófia
Bemutató: 2017. december 17.


Ki ne álmodozott volna már a repülésről? Milyen lehet a felhők között suhanni? Nem könnyű ez a feladat, különösen akkor nem, ha az álmodozó illető egy kisegér. Egér a levegőben! Lehetséges ez egyáltalán? Ha valaki elég kitartó, és nem adja fel az álmait, akkor elrugaszkodhat a földtől, és megpillanthatja fentről a mi kicsi, de csodálatos világunkat.
A bátor kisegér kalandjain sok humorral, szeretettel és bölcsességgel vezet végig a Mesebolt Bábszínház és a Ziránó Színház legújabb, közös előadása.






2018. tavaszi bemutatóink:

 
  1. Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami – osztályterem-színházi előadás 3-4. osztály
Rendező: Csató Kata
Drámapedagógiai szakértő: Romankovics Edit
Tervező: Trifusz Péter
Zeneszerző: Kiss Dávid
Dramaturg: Hárs Anna
Szereplők: Fritz Attila, ………………………..
A bemutató tervezett időpontja: 2018. február 26.


Oszkár ötéves és leukémiás. Nagyon hamar kell felnőnie, konkrétan tíz nap alatt – ennyi ideje van hátra. Ez a tíz nap egy élet; van benne szerelem, barátság, konfliktus, félelem, szeretet és elfogadás. Oszkár bölcsességével, tudatosságával, szeretetreméltó személyiségével példát mutat mindnyájunknak. Képes megbékélni azzal, ami neki jutott, és nem féli, hanem megéli a halált. És persze ott van Rózsa mami, aki mindebben segít neki.

 
  1. Lázár Ervin: A hazudós egér
Rendező-dramaturg: Veres András
Tervező: Rumi Zsófia
Zeneszerző: Darvas Benedek
Szereplők: Kőmíves Csongor, ………………….
A bemutató tervezett időpontja: 2018. március 18.


Lázár Ervint, a nagy mesemondót, senkinek nem kell bemutatni, történeteit, hőseit jól ismerik kicsik és nagyok, egyaránt.
A hazudós egér kalandjai mulatságos, és egyben bölcs példázatai annak, hogy mi a különbség a hazugság és az álmodozás, a történetmesélés között. Hazugság-e reményt adni valakinek, aki nagyon rászorul a bíztatásra? A mi füllentős hősünk az erdő sok lakóját húzza ki a csávából különös históriáival. Kedvesen, sokszínűen „hazudozza” végig a mesét, hogy végül elégedetten térjen otthonába, hiszen ma is segített másokon.
Az előadás saját kis báb-világot hoz létre Lázár Ervin kedves állatfigurái segítségével, játékörömmel és szeretettel.

 
  1. Fésűs Éva: A palacsintás király
Rendező: Somogyi Tamás
Szereplők: Császár Erika, Kovács Bálint, Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Fritz Attila, Varga Bori, Janicsek Péter mv.
A bemutató tervezett időpontja: 2018. április vége


Dinom-dánom ország királyának hatalmas étvágya van. Szereti a sült húst, a rántott húst, a krémest, a csokitortát, a mézes kenyeret, a kalácsot, de legszívesebben a palacsintát fogyasztja. Birodalmának központja az éléskamra, udvarának legfontosabb embere pedig a szakács. A konyha felszerelésére, a megfelelő alapanyagok beszerzésére és a szakács jutalmazására minden pénzt képes elkölteni az uralkodó és miniszterei, miközben az ország népe egyre szomorúbban és szegényebben éli mindennapjait. A király fiának, Éliásnak nem tetszik apja pazarló és önző uralkodása, ezért az udvari bolonddal közösen megpróbálja megfékezni a végtelen mulatozást.








Tervezett felújítások:


Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot
Rendező: Kovács Petra / Tervező: Grosschmid Erik /Zene: Ágoston Béla
Szereplők: Császár Erika, Kovács Bálint, Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Fritz Attila, Varga Bori


Zakariás, a vándormuzsikus téli hóesésben érkezik meg zörgő-csörömpölő verklijével egy mesebeli városkába, hogy felidézze lakóinak a régi szép időket, amikor még a világhírű Verkli-Fehéregér Színház tiszteletre méltó direktora volt. Régi ismerősökkel találkozik, s két egércsalád– az egyik szürke a másik meg fehér - viszályába csöppen. Győzedelmeskedik-e a szerelem a háborúság felett? Összeillik-e fehér és fekete, azaz fehér- és szürkeegér? Na és milyen a varázsegér, és mi köze lehet a Nagy Macska Mágushoz? És léteznek pepita egerek? A mulatságos fordulatokban bővelkedő, kedves humorú és felettébb tanulságos mese végére mindenre fény derül. Még arra is, hogy miben hasonlít egymásra a világ összes egere.


„Nincs szebb a földön, mint sajtban a lyuk,
egérszájakban a nyál összefut.
A szélét kikezdjük,így lesz nagyobb,
bajszunkon sajtmorzsa csillog, ragyog.”


Jevgenyij Svarc: Az elvarázsolt testvérek
Rendező: Kovács Géza | Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida |Tervező: Boráros Szilárd | Zene: Lázár Zsigmond | Koreográfus: Fosztó András
Szereplők: Krucsó Rita mv., Kőmíves Csongor, Kovács Bálint, Dénes Emőke mv., Janicsek Péter mv., Császár Erika mv.


A ravasz Zölboszorka mindenkit ujja köré csavar, elvarázsol, aki birodalmába beteszi a lábát. Ezt tette Dolgos Vaszilissza két fiával is, akiket szintén elvarázsolt, de sajnos senki nem tudja mivé. Az anya beáll szolgálatra, hogy kiváltsa két fiát. Nem sok esélye van, de segíti őt Mihail Dörmögics, a medve, Golyhó, a hűséges kutya, és Macsek Ivanovics, a gyönyörű kandúr. És megérkezik a legkisebb fiú, Ivanuska is, aki nem ismer félelmet. Mese az anyai szeretetről, áldozatvállalásról, a gyermekek kíváncsiságáról és önállóság utáni vágyáról.


BÉRLETEK


Mesebolt Bérlet 2017. ősz (október-január)
Óvodás
  1. Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)
  2. Fazekas Mihály: Lúdas Matyi
  3. Vaclav Ctvrtek: Rumcájsz
Iskolás
  1. Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)
  2. Fazekas Mihály: Lúdas Matyi
  3. Ágoston – avagy egér a felhők között – A Ziránó Színházzal közös előadás




Vasi Mesebérlet – (vidéki):
  1. Batu-tá kalandjai (A Vitéz László és barátai című sorozat előadása)
  2. Vaclav Ctvrtek: Rumcájsz
  3. Jill Tomlinson: A földimalac, aki semmiben sem volt biztos


Oladi Mesebérlet
  1. Vaclav Ctvrtek: Rumcájsz
  2. Batu-tá (A Vitéz László és barátai című sorozat előadása)
  3. Lázár Ervin: A hazudós egér


Kamasz Bérlet
  1. Fazekas Mihály: Lúdas Matyi
  2. Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami (osztályterem színházi előadás)
  3. Fésűs Éva: Palacsintás király


Mesebolt Bérlet 2018. tavasz (február-május)
Óvodás
  1. Lázár Ervin: A hazudós egér
  2. Fésüs Éva: Palacsintás király
  3. Batu-tá kalandjai (A Vitéz László és barátai című sorozat előadása)
Iskolás
  1. Lázár Ervin: A hazudós egér
  2. Fésűs Éva: Palacsintás király
  3. Galuska László: Szent Márton köpenye (osztályterem színházi előadás kézműves foglalkozással)
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami (osztályterem színházi előadás)

www.meseboltbabszinhaz.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink