Hírek, aktuális / 20. Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor

2019-06-25 06:53:19
20. Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor
Szombathely, 2019. június 23-29.

Különleges év lesz az idei a Lamantin – s ezáltal a jazzrajongók és Szombathely – életében: az idén 20. jubileumát ünnepli a Lamantin Jazz Fesztivál és a hozzá kapcsolódó Improvizációs Tábor. Ez az ország egyik legjelentősebb jazz fesztiválja, Szombathely kiemelt rendezvénye és mára a magyar jazzélet egyszerűen elképzelhetetlen a Lamantin nélkül. A rendezvényt a kezdetektől fogva egy helyi baráti társaság szervezi, hivatalosabb formában az Improvizatív Zeneműhely Egyesület, mely egy non-profit társulás. Célja az improvizatív zenei műfajok (jazz, tradicionális blues, soul, spirituálé stb.) népszerűsítése, ill. az e műfajokat képviselő zenekarok számára egyfajta otthon teremtése városunkban. A fesztivál története folyamán több mint 240 koncertet, és a szintén általuk megrendezett POTE Jazz Fesztiválokkal együtt összesen 24 jazz fesztivált rendezett.

Az eddigi 19 Lamantin Jazz Fesztivál sikere töretlen, az aktuális programot minden évben több száz jazz rajongó és diák várja, a Lamantin jazz-körökben fogalommá vált. A program, sőt, a közönség is nemzetközi. A fellépő együttesek zömét a hazai és a szomszédos országok vezető jazz ill. blues együttesei közül választják, és minden évben elhoznak egy-két európai vagy világsztárt, akik emelik a fesztivál rangját. A szervezők számára fontos, hogy minél több érdeklődő hallgathassa a koncerteket, ismerkedjen a műfajjal, ill. hogy ezáltal erre a hétre felpezsdüljön a város. Ezt szem előtt tartva rendeznek számos ingyenes koncertet, szabadtéri programot, blues napot, hívnak meg populárisabb zenekarokat is, és tartják mindenki által elérhető szinten a jegyárakat.


A fesztivál ideje alatt a régi szombathelyi hagyományt újjáélesztve, immár 17. alkalommal rendezik meg az 1 hetes, nemzetközi Lamantin Improvizációs Tábort a felnövekvő jazz-zenész generáció részére. A tanári kart a magyar jazz élet vezető személyiségei alkotják, a fesztivál külföldi sztárjai pedig mesterkurzust tartanak a diákok számára. Talán ez az oka, hogy még ennyi idő után sem lankad a lelkesedés, évről-évre 110-120 diák tanul itt, s ezzel a Lamantin az ország legnagyobb improvizációs tábora és legkomplexebb jazz-eseménye!
  • 7 nap
  • 16 koncert
  • Több, mint 60 profi jazz zenész
  • 120 diák

Részletes program: www.lamantin.hu

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-18 15:14

Ovilátogató

Dienes Lajos Katolikus ÓvodaTovább

2024-03-18 11:41

Körmendi bemutatkozó Győrben

"Körmendi fotós szemmel"Tovább

2024-03-18 09:18

Megjelent a Körmendi Híradó

XXII. évfolyam 3. számTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink