sortáv

Rátaláltak az Atlantiszra?

droszler | 2003. október 28 13:51:02 | nagyvilág |
A legendák szerint elsüllyedt birodalmat Platón írta le először, azóta feltételezett nyugvóhelyéül Bolíviát, Perut, az Északi-sarkvidéket és a Szaharát is megjelölték.
Platónt talán Thira története ihlette írásra: a ma Santorininek nevezett sziget i.e. 1470-ben egy vulkánkitörés miatt szinte teljesen eltűnt a föld színéről.

Nemrég új könyv jelent meg az Atlantiszról, amelyben a szerző tenger alatti térképezés bizonyítékaira támaszkodva azt állítja, hogy a Földközi-tenger keleti részén, a víz mélyén húzódó, 1,6 kilométer hosszú terület valaha az Atlantisz volt.

Az is lehet azonban, hogy jelentéktelen földtani jelenségről van szó, hiszen a könyv szerzője elismeri: feltételezéseire csak további kutatások adhatnak egyértelmű választ. Az Atlantiszt övező mítosz tovább él, ma, a terror korszakában talán azért is, mert igen aktuális egy valaha erős, később megsemmisülő birodalom története.

Bármi is az Atlantisz-mítosz népszerűségének az oka, és legyenek bármily valószínűtlenek történetei, az emberek hisznek bennük.

forrás: HAON