sortáv

Népszavazás a hulladékégetőről

droszler | 2008. április 05 20:02:31 | Rába szennyezés |
Vélemény nyilvánító helyi népszavazást tartanak vasárnap a Szentgotthárd közelében, a heiligenkreuzi/rábakeresztúri ipari parkban tervezett hulladékégetõrõl.

A többség véleményérõl ad képet
A Rába-parti városban 6.840 választásra jogosult állampolgár járulhat a szavazóurnákhoz. Négy külön szavazólapot kapnak a szentgotthádiak, a feltett kérésekre az igen, vagy a nem választ jelölhetik meg.


A népszavazáson feltett kérdések
A feltett kérdések a következõk: Elutasíthatja-e ön, hogy a Rába és a Lapincs folyók szennyezése, és a Szentgotthárd közvetlen közelébe a heiligenkreuzi ipari parkba tervezett hulladékégetõmû tovább terhelje Szentgotthárd környezeti állapotát?

Elutasítja-e ön, hogy a heiligenkreuzi ipari parkban építsék fel és üzemeltessék az évi 325 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas üzemet?

Egyetért-e ön azzal, hogy az Ausztria felõl érkezõ és várható környezeti terhelések jelentôsen veszélyeztetik a Szentgotthárdon élõk, különösen a gyermekek egészséges környezethez való alapvetõ állampolgári jogát?

Egyetért-e ön azzal, hogy az Ausztria felôl érkezõ és várható környezeti terhelések akadályozni fogják Szentgotthárdnak a természeti környezetre és a termálfürdõre alapozott idegenforgalmi elképzeléseinek megvalósulását?

Az eredménynek nincs kötelezõ hatása
Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere hangsúlyozta, tudják, hogy a véleménnyilvánító népszavazásnak Ausztriára nézve nincs kötelezõ érvényû hatása, de elmondása szerint bíznak a magas részvételben és abban, hogy osztrák szomszédaik számára is egyértelmûvé válik, hogy a szentgotthárdiak elutasítják a hulladékégetõ építésének tervét.

Burgenlandban is vannak ellenzõi
A polgármester emlékeztetett arra, hogy a hulladékégetõnek Ausztriában is egyre több az ellenzõje. A környezõ osztrák települések, Nagyfalva/Mogersdorf, Badafalva/Weichselbaum Körtvélyes/Eltendorf lakói és önkormányzata is elutasítja a Heiligenkreuzba tervezett égetõmû megépítését.


Szentgotthárd honlapja

Forrás: www.orf.at