sortáv

Foltvarrók karácsonyi kiállítása

droszler | 2007. január 21 10:39:30 | Körmendi Híradó |
A körmendi folthóbortosok nívós bemutatkozása

A Körmendi Kulturális Központban évek óta serénykedik egy kis közösség. Jó tíz éve, divatos nevén Patchwork, azaz foltvarrási-mozgalom tört be Magyarországra is,- emzetközi népszerûsége nálunk, városunkban sem maradt el. Nagyné Babos Magdolna a kultirális központ dolgozója volt az ötletgazda: meghirdette a tanfolyamot. Az akkor kezdett asszonyok alkotják a mostani klubtagság magját ma is. Azóta több kiállításon vettek részt, most december közepétõl január közepéig a Városi-kiállítóterembe varázsoltak kedves, karácsonyi hangulatot. A kiállítást a kulturális központ igazgatója, Korbacsics Tibor nyitotta meg. A csoport vezetõjét Biczó Lászlónét kérdeztük tevékenységükrõl.


Korbacsics Tibor megnyitójában utalt arra, hogy egykoron a szükség vitte rá a leleményes asszonyokat, hogy maradék, leesett textíliákból alkossanak valami újat. Büszkeségének is hangot adott, hiszen az intézményben mûködõ egyik alkotó közösség jegyzi a színvonalas kiállítást.
Valóban kellemes otthonra leltünk az intézmény falai között, élvezzük bizalmukat, támogatásukat. Meg is maradtak azok a klubtagok, akikkel elkezdtük csinálni. Sajnos nem jönnek a fiatalok. Megértem ezt, hiszen tele vannak tennivalóval. Kisgyermekek mellett bizony szinte lehetetlen ebbe belemerülni. A megállapodottak, a középkorúak és az idõsebbek, köztük nyugdíjasok alkotják a társaságot. Tanfolyamokra járunk, böngésszük a szakirodalmat,- valaki mindig hoz új ötleteket. Van egy Ausztriában élõ tagunk,- a kiállításra is elhozta munkáit, õ is sok újdonsággal szolgál számunkra.
Most az alkalomhoz méltóan ünnepélyes karácsonyi hangulatot sugárzó textileket láthatunk.
Természetesen, de ha húsvétra esett volna a kiállítás, akkor húsvéti témájú munkákkal jöttünk volna ki. Egy kicsit húzósak voltak az utolsó napok, hogy mindennel elkészüljünk, bemutathassuk azt amit szeretnénk.
Régen a hosszú téli estéken, többek között tökmagköpesztéssel, tollfosztással múlatták az idõt az asszonyok. Közben megbeszélték ügyes-bajos dolgaikat. Hasonlóan mûködik a foltvarróknál az együttlét?
Igen, jó hangulatban, egymást elfogadva, segítve ügyködünk. A bennünk szunnyadó kreativitást elõcsalogatjuk a másikból. Visszatérve a fiatalokra még annyit: amint majd „megfertõzõdnek” a foltvarrással, biztosan megpróbálkoznak vele. Addig is sokan keresik a terítõket, takarókat, kiegészítõket.
Biczóné Nádasra is kijár heti rendszerességgel, keddenként, mert az ottani asszonyok is folthóbortosok lettek.
Kéki