sortáv

AIDS gyógyszerrel próbálkoznak a csalók

droszler | 2006. július 27 09:48:05 | internet |
Az úgynevezett „419-es” csalások egy újabb változata jelent meg az interneten: a szélhámosok egy AIDS gyógyszer terjesztéséhez keresnek támogatókat.

A yahoo-s e-mail címrõl küldött spamben a magát 19 éves férfinak valló csaló arról számol be, hogy egy általa talált gyógynövény gyökerével sikeresen gyógyítható az AIDS. A szer hatásosságát állítólag már több kórház is megerõsítette, és most anyagi támogatókat keres a készítmény széles körû terjesztése céljából.

Valójában azonban egyszerû csalásról van szó, jelen esetben ilyen gátlástalan módon próbál pénzhez jutni a csalás kiagyalója. Félõ, hogy több internetezõ is be fog dõlni a levélnek, hiszen a nemes cél érdekében sokan hajlandók kinyitni a pénztárcájukat.

Az ehhez hasonló átverések elõször Nigériában jelentek meg, ezért a helyi jogszabály-paragrafus után világszerte 419-esként emlegetik. A csalók igen gazdag fantáziájára utal, hogy már egy az ûrben ragadt afrikai ûrhajós hazajuttatására is gyûjtöttek pénzt ilyen módon, gyakran azonban pénzügyi befektetési ajánlatok szerepelnek ezekben a levelekben.

- VNUNet -


forrás: www.virushirado.hu