sortáv

Fraknó vára

droszler | 2005. január 22 10:38:18 | nagyvilág |
A magyar határtól mindössze 40 kilométerre, a Rozália-hegység keleti nyulványának sziklafalán félezer méter magasan emelkedik büszkén a fraknói vár. A történelmi Magyarország legszebb, legnagyobb várainak egyike ma Burgenland gondosan óvott történelmi emléke.

Fraknó várát egy 1346-ból való oklevél említi elõször, amely mindjárt arról is felvilágosítja az utókort, hogy az erõdítményt a spanyol õsöktõl származó Nagymartoni Pál országbíró építette saját költségén.

Paul Berger gondok, Fraknói vár

„Ezután a várnak több tulajdonosa is volt, részben magántulajdonosok. A várat tulajdonképpen a Habsburgok kapták meg. Mintegy 200 évig volt Habsburg tulajdon, majd II.Ferdinándtól 1622-ben Fraknó vára az Esterházy család tulajdonába került. És azóta is Esterházy tulajdonban van.”

1622-ben Esterházy Miklós nádor 400 ezer forintért nyert zálogjogot Kismartonra és Fraknóra. Az új birtokos négy év múlva a fraknói gróf címével együtt örök adományba kapta meg a várat. A korszerûtlenné vált palota azonban már nem felelt meg a hatalmas és nagyvagyonalú úr igényeinek, ezért nagyszabású építkezésbe kezdett. Földig romboltatta a falakat és csupán a sziklaszilárd öregtornyot hagyta meg. A réginek a helyén egy lenyûgözõ, hadászati szempontból a kor színvonalának megfelelõ erõdítményt építetett, amit ma is láthatunk.
A munkálatokat fia, Esterházy Pál folytatta tovább, aki feldíszitette a kápolnát, felszereltette a fegyvertárat és a bástyára ágyukat öntetett. Többek között nekik is köszönhetõ, hogy az általuk építetett palota egyike a legnagyobb, magántulajdonban levõ, de nyilvánosan látogatható közé-európai múzeumoknak.
A várat elhagyva tovább folytathatjuk felfelé utunkat, míg el nem érjük a Rozália-kápolnát. A szent helyhez egy õsrégi legenda fûzõdik. A história szerint századokkal ezelõtt egy herceg uralta a környéket Rozália nevû hitvesével. A fõúr sokat katonáskodott, így távollétében a felesége irányította a a birtokot. Az asszony azonban zsarnokként bánt az alattvalókkal. A herceg büntetésül a vár tömlöcébe hajítatta. A legenda szerint a halott Rozália lelke még évszázadokig kísértett a kastélyban. Egészen addig, amíg Esterházy Pál 1670-ben fel nem építette a hegység legmagasabb pontjára a Rozália-kápolnát, hogy végre megbékéljen a szellem. Sokan azonban máig hallani vélik a kísértet lépteinek zaját az öregtoronyban.
A vár alatt elterülõ mediterrán hangulatú város mintegy 3000 fõt számlál. A szûk utcákácskákban számtalan kis kocsma, étterem, panzió várja az oda látogatókat. Az egyik ilyen hangulatos vendéglõ a Fõ utca 46-os szám alatt bújik meg, ahol megkostólhatjuk a hely egyik specialitását, a vadszõlõ lekvárával töltött Uhudler palacsintát.

Lehner Annemarie tulajdonos, Kukuruz étterem

„A burgenlandi konyhát mindig is befolyásolta a magyar konyha. Nekünk is van lecsós sültünk, ami egy tipikus magyar étel, vagy a rizseshús, a szegedi káposztáshús, de egyáltalán maga a gulyás is magyar étel. Nálunk jellegzetes burgenlandi specialitás a babkása vagy bármely étel, ami fokhagymával készült.”

Ha megebédeltünk és mozogni vágyunk, akkor érdemes végigmenni a környék egyik túraútvonalán. Akár gyalog, akár kerékpárral. Így is úgy is egy életre szóló élmény marad.

Pehi BarbaraForrás: Pro-28 Stúdió