sortáv

Megkezdődött a pálinkaszezon

droszler | 2017. október 16 17:54:18 | gazdaság |
Pálinka magánfőzéssel és bérfőzéssel is előállítható, azonban a szabályok betartására mindkét esetben figyelni kell. Már a pálinkafőzés megkezdése előtt párlat adójegyet kell igényelnie annak, aki pálinkát akar előállítani házilag.

Párlat adójegyet az igényelhet, akinek van desztillálóberendezése és ezt bejelentette a lakóhelyén illetékes önkormányzatnak. Az igényléskor a „NAV_J27 – Magánfőzők párlat adójegy megrendelése” nyomtatványt kell kitölteni és elektronikusan, vagy papíralapon eljuttatni a NAV-hoz a párlat előállítása előtt. A párlat adójegyhez csak ellenértéke megfizetése után lehet hozzájutni.

A párlat adójegy az 1 liter magánfőzött párlat után a 700 forint jövedéki adó megfizetését, illetve az 1 liter pálinka eredetét igazolja. Első alkalommal minimum 5 párlat adójegyet kell igényelni, egy év alatt viszont maximum 86 igényelhető. Ha egy háztartásban több magánfőző van, az általuk előállított mennyiségek egybeszámítandók, és nem haladhatják meg a 86 litert.

Bérfőzés esetében az adózónak nyilatkoznia kell arról, hogy a tárgyévben a vele egy háztartásban élő bérfőzetővel együtt mennyi párlatot állított elő, és arról is, hogy magánfőzéssel egyikük sem készít párlatot.

A bérfőzéssel előállítható mennyiség mértékegysége a hektoliterfok (hlf.). 43 hlf-ig 1 670 forint, az e feletti mennyiségre 3 330 forint a jövedéki adó. A hatályos jogszabály ugyan nem korlátozza a maximálisan előállítható mennyiséget, azonban a 43 hlf. feletti mennyiségre magasabb jövedéki adót kell fizetni.

A bérfőzés során a bérfőzetőnek igazolni kell személyazonosságát, valamint adóazonosító kártyáját is magánál kell tartania.

Vas megyében idén 137 magánfőző 1 824 párlat adójegyet igényelt és vett át. A szezonális időszakra tekintettel az elmúlt hetekben megnőtt az igénylések száma, ami az év végéig növekedni fog. A megyében jelenleg 30 bérfőzést végző adóraktár üzemel.

Forrás: NAV