sortáv

Kerékpárút épül

droszler | 2017. május 22 15:38:12 | körmendi hírek |

A másfél évvel ezelőtt átadott, a belvárost a külső településrészekkel összekötő kerékpárút után újabb biciklis-barát fejlesztésbe kezd a körmendi önkormányzat. A Területi Operatív Program keretein belül hét különböző fejlesztés megvalósítására, összesen több mint másfél milliárd forintnyi támogatást nyert el a város, melyből az egyik egy új kerékpárút kialakítását teszi lehetővé. 

A projekt eredményeként közel másfél kilométernyi új közös gyalog- és bicikliút kerül kiépítésre a IV. Béla király utca és a Bástya utca csomópontjában tervezett körforgalomtól egészen a Mátyás király utcában található EGIS Gyógyszergyárig. Ez az út bonyolítja egyébként az egyik legjelentősebb kerékpáros forgalmat a városban, köszönhetően a gyógyszergyárban dolgozó közel 800 főnyi alkalmazottnak. 
Az Egisben dolgozók egy jelentős része kerékpárral közlekedik, így nagy szükség van egy különálló kerékpárútra. A célunk az, hogy tovább növekedjen a kerékpárral közlekedők létszáma a városban, ezzel párhuzamosan pedig csökkenjen a kerékpáros balesetek száma.

A bicikliút megépülésével egyébként jelentősen csökkenni fog az utazási idő is, mely javítja a városon belüli mobilitást. A forgalom kedvezőbb bonyolíthatósága érdekében a IV Béla király utca és a Bástya utca csomópontjában körforgalmat fogunk kialakítani, mely főleg a piaci napokon jelentene jelentős segítséget a gépjárművel közlekedők számára. A kerékpárút kiépítése mellett a biciklizést népszerűsítő és közlekedésbiztonsági célú szemléletformáló kampányok megvalósítása is szerepel az önkormányzat tervei között. 
Nagy öröm, hogy az utóbbi időben újra egyre népszerűbb a kerékpáros közlekedés, legyen szó akár túrázásról, sportról, vagy éppen a városi közlekedésről. Mindannyiunk érdeke, hogy Körmenden is egyre többen válasszák ezt közlekedési formát. Amellett ugyanis, hogy környezetbarát, mind a mentális, mind pedig a fizikai egészségre jótékony hatással van a rendszeresen tekerés. A mi feladatunk az, hogy biztosítsuk a biztonságos kerékpározás feltételeit és folyamatosan fejlesszük a város infrastrukturális hálózatát. Ez a fejlesztés is ezt a célt fogja szolgálni.
A projekt megvalósítására egyébként 256 millió forintot nyert el a város, melynek kivitelezési munkái még az idei évben megkezdődhetnek.

Bebes István
polgármester

Bebes István fényképe.