sortáv

Magyar gyökerű nemzetközi irodalmi díj

droszler | 2017. február 15 21:09:36 | kultúra |

Magyar gyökerű nemzetközi irodalmi díj

- az idén a 21. alkalommal

 Az idén Bálint napján a XXI. alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint emlékkardot. A kitüntetést, melyet a Balassi Kard Művészeti Alapítvány szervez, ez alkalommal Szikra János költő és Nelson Ascher brazil műfordító vehette át.

Az ünnepségen jelen volt Maria Laura da Rocha brazil nagykövet és Maria José Morais Pires portugál nagykövet. A ceremóniát Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke vezette a mintegy 160 fős közönség – köztük professzorok, művészek – előtt. A brazil költőről Pál Ferenc egyetemi tanár, a magyar poétáról Léka Géza pályatárs mondott laudációt.

Az 1996 decemberében Molnár Pál kezdeményezésére alapított díjat olyan magyar költők kaphatják, akik a díjat odaítélő Balassi Kuratórium szándékai szerint életművükkel a magyar líra élvonalába tartoznak, illetve idehaza is képviselik az európai szellemiséget. 

A kardátadáshoz 9 éve zenei őrbemutató tartozik. Ebben az évben Kovács Zoltán, az Operaház művésze Balassi Adj már csendességet című versét zenésítette meg. A művet a Törökbálinti Cantabile Kórus mutatta be Vékey Mariann vezényletével.

 
Szikra János és Nelson Ascher

Dormán László felvétele